Pro výkon

Jaké je tajemství úspěšného hubnutí?

Životní styl
Péče o zdraví
V dnešní rušné době lidé hledají rychlé, levné a velkolepé způsoby hubnutí, které jim pomohou dosáhnout ideálních tvarů. Nelze však ignorovat ani fyziologické procesy, které v těle probíhají, ani základní fakta o hubnutí. Přechod od zpracování uhlohydrátů na „spalování“ tuků vyžaduje dynamickou aktivitu svalové skupiny.  To znamená dlouhodobou (min. 35-40 minut) aktivitu velkých svalových skupin při nízké nebo střední intenzitě s mírným zvýšením srdeční frekvence. Tento typ tréninku snižuje rizikové faktory srdečních chorob, zvyšuje vytrvalost a vitalitu a pomáhá dosáhnout a udržet ideální tělesnou hmotnost.
 
Mnoho lidí chce zhubnout, aby se cítili lépe ve své kůži a v létě si byli na pláži jistější. Hubnutí však není jen o tom, jak vypadat hezky. Dosažení a udržení ideální tělesné hmotnosti je nanejvýš důležité pro zdraví člověka, a tím i pro klouby. Úbytek hmotnosti významně snižuje riziko vzniku cukrovky a metabolického syndromu. Úbytek hmotnosti 5 kg snižuje frekvenci eroze kolenního kloubu o více než 50 %.
 

Jak být úspěšný?

V první řadě mějte na paměti, že bez ohledu na to, co může slibná, moderní strava slibovat, doporučujeme hubnutí maximálně 0,6 kg týdně!
Tajemství úspěšného hubnutí je zdravá strava a střední intenzita fyzické aktivity. Co však znamená mírná? Intenzita fyzické aktivity je definována jako střední, pokud se zvyšuje dechová a srdeční frekvence, zatímco člověk může během cvičení mluvit, ale ne zpívat.
Fyzickou aktivitou střední intenzity může být dynamická chůze (asi 4-5 km / h), plavání, vodní terapie, jízda na kole rychlostí nižší než 16 km / h, zahrádkaření nebo dokonce uklízení.
Zde je několik tipů, kolik musíte udělat v každé kategorii, pokud chcete vypálit 2000 kcal týdně:
  • Běh: 34-36 km
  • Pěšky: 38-40 km
  • Cyklistika: 70 km
  • Tanec: 6 hodin
 
Pamatujte: stejně jako není dobré experimentovat s populárními dietami zaručujícími rychlé výsledky, není vhodné dlouhodobě používat prostředky pro úlevu od bolesti, pokud se potýkáte s problémy s klouby!
Cvičte mírně, starejte se o své klouby, každé cvičení zahajte zahříváním a na konci tréninku postupně snižujte intenzitu a nezapomeňte na protažení! Pro udržení dobrého stavu vaší chrupavky pravidelně používejte přípravky na výživu kloubů obsahující stavební kameny kloubní chrupavky jako glukosamin a chondroitin , které jsou volně dostupné v lékárnách.

Možná vás bude zajímat

15 tipů pro zdravé klouby
15 tipů pro zdravé klouby
Dodržování těchto doporučení od ranného věku může výrazně prodloužit zdraví vašich kloubů.
 
Číst více
Cvičení  k posílení svalů
Cvičení k posílení svalů
Posílení svalů je prospěšné nejen pro vaše celkové zdraví, ale také Vám pomůže pomoci se zbavit zátěžě kloubů. Čím větší a pevnější  jsou svaly kolem kloubů, tím menší je zatížení, které musí klouby přenášet.
Číst více
Buďte aktivní a vyhněte se praskání a zranění kloubů
Buďte aktivní a vyhněte se praskání a zranění kloubů
Každý ví, jak je cvičení důležitou součástí při hubnutí a udržování zdravé tělesné hmotnosti. Neseďte celé dny jen tak. Čím více času trávíte na gauči, tím vyšší je riziko vzniku problémů s klouby. A čím méně cvičíte, tím se Vaše klouby stávají tužší.
Číst více
Jaké sporty jsou pro vás vhodné, pokud vás bolí klouby
Jaké sporty jsou pro vás vhodné, pokud vás bolí klouby
Mnoho lidí dnes naneštěstí nedbá na dostatečnou ochranu svých kloubů při sportovních aktivitách, což často vede k bolestem kloubů již v mladém věku.
Číst více
Znáte tejpovací pásky?
Znáte tejpovací pásky?
Na prestižních sportovních akcích vidíme stále více atletů, kteří nosí barevné pásky, ale spousta lidí stále ještě neví, k čemu vlastně slouží. Tyto tejpovací pásky používané lékaři a fyzioterapeuty zefektivňují léčbu poruch pohybového aparátu, pokud je aplikuje zkušený odborník pomocí správných technik.
Číst více
Znáte cvičení s ručníkem?
Znáte cvičení s ručníkem?
Vše, co potřebujete vědět o cvičení ručníků - část jedna
Číst více
Pro maminky s bolestí v kříži
Pro maminky s bolestí v kříži
Při těhotenství se neustále mění vaše držení těla. Roztahování klínu vytváří tlak na pánevní žíly a svaly a hormony uvolňují vaziva.
Číst více
Aktivity doporučené pro lidi s bolestmi kolen
Aktivity doporučené pro lidi s bolestmi kolen
Které aktivity jsou pro vás těmi pravými, pokud chcete sportovat, ale bolí vás kolena?
Číst více
Správná strava a pitný režim
Správná strava a pitný režim
Jak nejlépe ochráníte vaše klouby Existuje něco jako dieta prospěšná pro zdraví kloubů Co byste měli jíst proto, abyste podpořili zdraví svých kloubů?
Číst více
Jaro je tady, čas vyjít do zahrádky!
Jaro je tady, čas vyjít do zahrádky!
Ať už je zahrádkářství pro vás prací nebo koníčkem, polovina obyvatelstva mezi 35 a 50 lety života zažívá během aktivit spojených se zahrádkařením bolest křížů, kolen nebo ramen. Nejčastější příčinou takových bolestí je nadměrné zatížení kloubů a páteře, které se týkají více než jedné čtvrtiny lidí v této věkové skupině.
Číst více