Pro výkon

Buďte aktivní a vyhněte se praskání a zranění kloubů

Klouby
Životní styl
Každý ví, jak je cvičení důležitou součástí při hubnutí a udržování zdravé tělesné hmotnosti. Neseďte celé dny jen tak. Čím více času trávíte na gauči, tím vyšší je riziko vzniku problémů s klouby. A čím méně cvičíte, tím se Vaše klouby stávají tužší.

Jestliže nemáte příležitost si zacvičit, změňte častěji Vaši polohu při sezení. Během práce si udělejte několik krátkých přestávek a vydejte se na krátkou procházku, zajděte si pro vodu do kuchyňky nebo se protáhněte. Pokud nemůžete opustit Vaši kancelář, alespoň se při telefonování postavte.
Pokud Vám již ve Vašich kolenou, kyčlích nebo ramenou začne praskat nebo již dokonce cítíte bolet, věnujte se aktivitám, které nepřetěžují Vaše klouby jako plavání nebo jízda na kole.

Zkuste dodržovat několik rad:

Chraňte Vaše klouby správnou tělesnou hmotností

Nejlepší lék na kloubní problémy je zbavit se přebytečných kil. Úbytek hmotnosti výrazně snižuje zátěž na Vaše kyčle, kolena a záda. Zatížení způsobené zvýšenou tělesnou hmotností se v kloubech násobí a urychluje erozi chrupavky. I minimální snížení hmotnosti je zásadní, protože každý ztracený kilogram snižuje zatížení kloubů o čtyři kilogramy.
Protahování je důležité nejen před cvičením
Ortopedi tvrdí, že protahování hraje důležitou roli v při ochraně kloubů. Zkuste se protahovat každý den nebo minimálně třikrát týdně. Je však také důležité nenapínat ztuhlé svaly. Pohybujte svými svaly nejprve tak, abyste uvolnili Vaše klouby a šlachy.
 

Necvičte příliš tvrdě

Co je opravdu dobré cvičení? Pokud se snažíte chránit Vaše kolena, kyčle a bedra, vyberte si lehčí aktivity jako chůzi, plavání nebo jízdu na kole. Těžší formy cvičení, které více zatěžují svaly, představují vyšší riziko poranění kloubu nebo poškození tkání chrupavky. Nicméně mírné cvičení s hmotností je naopak doporučováno.  

Posilněte svaly okolo kloubů

Větší svalová hmota okolo kloubů snižuje zátěž vyvíjenou na klouby. Existuje vědecký důkaz, který ukazuje korelaci mezi slabými stehenními svaly a poškozením chrupavky v koleni. I mírné posilnění svalů může snížit riziko kloubních onemocnění. Pokuste se vyhnout opakovaným pohybům, které vyvolávají bolesti kloubů. Například snižte čas strávený na stepperu. Dobrý fyzioterapeut Vám pomůže najít optimální sestavu cviků.
 

Posilněte střed těla

Silné hluboké břišní a zádové svaly zlepšují rovnováhu těla, což opět prospívá také kloubům. Čím lepší máte rovnováhu, tím je méně pravděpodobné, že své klouby zraníte neočekávanými pohyby nebo pády. Proto se doporučuje posilňovat břišní a kyčelní svaly.
 

Poznejte své limity

Buďte opatrní, některá cvičení nebo typy cviků mohou vyvíjet nadměrné zatížení kloubů. Nedělejte cvičení, která Vám způsobují přílišnou bolest. Zeptejte se Vašeho lékaře nebo fyzioterapeuta na problematické cviky. Vaše svaly mohou být několikadenním tréninku pravděpodobně napjaté, ale pokud bolest neustoupí, obraťte se na lékaře.

Možná vás bude zajímat

15 tipů pro zdravé klouby
15 tipů pro zdravé klouby
Dodržování těchto doporučení od ranného věku může výrazně prodloužit zdraví vašich kloubů.
 
Číst více
Cvičení  k posílení svalů
Cvičení k posílení svalů
Posílení svalů je prospěšné nejen pro vaše celkové zdraví, ale také Vám pomůže pomoci se zbavit zátěžě kloubů. Čím větší a pevnější  jsou svaly kolem kloubů, tím menší je zatížení, které musí klouby přenášet.
Číst více
Jaké sporty jsou pro vás vhodné, pokud vás bolí klouby
Jaké sporty jsou pro vás vhodné, pokud vás bolí klouby
Mnoho lidí dnes naneštěstí nedbá na dostatečnou ochranu svých kloubů při sportovních aktivitách, což často vede k bolestem kloubů již v mladém věku.
Číst více
Znáte tejpovací pásky?
Znáte tejpovací pásky?
Na prestižních sportovních akcích vidíme stále více atletů, kteří nosí barevné pásky, ale spousta lidí stále ještě neví, k čemu vlastně slouží. Tyto tejpovací pásky používané lékaři a fyzioterapeuty zefektivňují léčbu poruch pohybového aparátu, pokud je aplikuje zkušený odborník pomocí správných technik.
Číst více
Znáte cvičení s ručníkem?
Znáte cvičení s ručníkem?
Vše, co potřebujete vědět o cvičení ručníků - část jedna
Číst více
Jaké je tajemství úspěšného hubnutí?
Jaké je tajemství úspěšného hubnutí?
V dnešní rušné době lidé hledají rychlé, levné a velkolepé způsoby hubnutí, které jim pomohou dosáhnout ideálních tvarů. Nelze však ignorovat ani fyziologické procesy, které v těle probíhají, ani základní fakta o hubnutí.
Číst více
Pro maminky s bolestí v kříži
Pro maminky s bolestí v kříži
Při těhotenství se neustále mění vaše držení těla. Roztahování klínu vytváří tlak na pánevní žíly a svaly a hormony uvolňují vaziva.
Číst více
Aktivity doporučené pro lidi s bolestmi kolen
Aktivity doporučené pro lidi s bolestmi kolen
Které aktivity jsou pro vás těmi pravými, pokud chcete sportovat, ale bolí vás kolena?
Číst více
Správná strava a pitný režim
Správná strava a pitný režim
Jak nejlépe ochráníte vaše klouby Existuje něco jako dieta prospěšná pro zdraví kloubů Co byste měli jíst proto, abyste podpořili zdraví svých kloubů?
Číst více
Jaro je tady, čas vyjít do zahrádky!
Jaro je tady, čas vyjít do zahrádky!
Ať už je zahrádkářství pro vás prací nebo koníčkem, polovina obyvatelstva mezi 35 a 50 lety života zažívá během aktivit spojených se zahrádkařením bolest křížů, kolen nebo ramen. Nejčastější příčinou takových bolestí je nadměrné zatížení kloubů a páteře, které se týkají více než jedné čtvrtiny lidí v této věkové skupině.
Číst více